Cauti o solutie pentru afectiunea ta? Serviciile noastre iti stau la dispozitie .

Vezi servicii

Opacifierea cristalinului, una dintre lentilele intraoculare care are rolul de a focaliza pe retina lumina care pătrunde in ochi, constituie cataracta. Unul dintre primele semne ale cataractei este miopizarea, adică modificarea dioptriilor, apărând posibilitatea de a vedea la aproape fără ochelari (aparenta "revenire a vederii") sau schimbarea mai frecventa a ochelarilor.

Ulterior, scăderea de vedere care se instalează nu mai poate fi corectata prin schimbarea ochelarilor, in aceasta etapa singurul remediu eficace fiind înlăturarea chirurgicală a cristalinului opacifiat si înlocuirea lui cu implantul de cristalin. Acesta este o lentila artificiala a carei putere dioptrica va fi calculata preoperator in așa fel încât sa elimine total sau parțial necesitatea portului corecției optice (a ochelarilor).

Implantul de cristalin va fi ales de comun acord in urma unei discuții între medicul chirurg oftalmolog si pacient, in funcție de necesitatile acestuia si de particularitățile cazului. La cabinetul nostru folosim o gama larga de cristaline artificiale foldabile (monofocale, asferice, torice, multifocale, multifocale torice hidrofobe sau hidrofile) care se pot introduce printr-o incizie mica in urma extracției cristalinului opacifiat prin facoemulsificare.

De reținut, de asemenea, ca in cursul evolutiei unei cataracte exista o perioada optima pentru intervenția chirurgicală in care trauma chirurgicală e minima, recuperarea rapida si rezultatele excelente. Aceasta perioada va va fi semnalata de către medicul chirurg oftalmolog împreuna cu care veți lua decizia de a face chirurgia cataractei.

Glaucomul primitiv cu unghi deschis este o neuropatie optica (afectiune a nervului optic) cronica, progresiva, asociata de cele mai multe ori cu creșteri ale presiunii intraoculare si cu deficite caracteristice de câmp vizual. De menționat ca in glaucom nu exista simptome pana in stadiile extrem de avansate ale bolii, atunci când este, de obicei, prea târziu.

Acest tip de glaucom nu doare si nu afectează vederea centrală pana in stadiile tardive. Cu alte cuvinte, putem avea glaucom fără sa știm si sa aflam de ea prea târziu. De aceea este extrem de important ca medicul oftalmolog sa caute activ semnele bolii chiar in lipsa simptomatologiei prin măsurarea presiunii intraoculare, evaluarea nervului optic si, in caz de dubiu, efectuarea câmpului vizual si a pahimetriei corneene.

In ceea ce privește tratamentul, exista un arsenal larg de mijloace terapeutice începând cu tratamentul medical (picături) si terminând cu intervențiile laser si chiar cele chirurgicale care pot opri evoluția nefavorabila a glaucomului. In ceea ce privește tipurile de picături, exista o gama larga de produse, de la clasicele miotice si beta-blocate pana la mai modernii inhibitori de anhidraza carbonica sau analogi de prostaglandine, singure sau in combinatii.

Pacientul împreuna cu medicul oftalmolog stabilesc de comun acord strategia terapeutica pe care o vor ajusta in timp in funcție de evoluția bolii. Un tip special de glaucom este glaucomul cu unghi închis; acesta se manifesta foarte zgomotos, unilateral de obicei, cu dureri importante instalate relativ rapid, scădere de vedere si ochi roșu. Poate duce relativ rapid la pierderi importante si definitive ale vederii.

Tratamentul este chirurgical sau laser, după indicația medicului oftalmolog.

Afectarea oftalmologica in diabet poate sa se manifeste la nivelul cristalinului (cataracta diabetica), la nivelul nervilor (oculomotori - pareze, senzitivi - nevralgii, ulcere trofice corneene, senzoriali - neuropatii optice) sau la nivel retinian (retinopatia diabetica).

Aceasta din urma este rezultatul alterarii vaselor de sânge mici care are ca rezultat ischemia (lipsa de oxigen) si formarea altor vase mai fragile (neovase), sursa de hemoragii, glaucom neovascular si alte complicatii cu efect dezastruos asupra vederii.

Tratamentul retinopatiei diabetice consta in fotocoagularea laser cu distrugerea neovaselor înainte de a fi survenit complicatii majore. Înțelegem astfel importanta urmăririi prin controale periodice oftalmologice a unui pacient diabetic astfel încât medicul oftalmolog sa poată indica momentul potrivit pentru tratamentul laser.

Lacrimile au rolul atât de a proteja mecanic suprafața oculara cat si de a facilita transferul oxigenului din aer înspre ochi (cornee). O cantitate sau calitate necorespunzătoare a lacrimilor poate perturba aceste funcții cu consecinte variate, de la cele minore (jena, uscaciune, senzatie de nisip in ochi) pana la cele majore (ulceratii corneene).

Tratamentul este de supleere cu lacrimile artificiale recomandate de medicul oftalmolog in funcție de tipul de dislacrimie ( implicând faza apoasa, lipidica sau mucoasa a filmului lacrimal).

Lentilele de contact reprezintă o alternativa la corectarea cu ochelari a viciilor de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism). Dacă in ceea ce privește miopia si hipermetropia nu exista, practic, limite, astigmatismul poate fi corectat cu rezultate bune doar in limitele a 2-2,5 dioptrii cilindrice.

Exista o gama larga de tipuri de lentile de contact de la cele de unica folosință pana la cele mensuale (care se poarta o luna continuu sau in perioada de veghe). Aceste diferente sunt determinate, in cea mai mare măsura de materialul din care sunt făcute lentilele si mai ales de permeabilitatea acestuia la oxigen.

Acest material este biologic inert, așa ca nu se poate vorbi despre alergii sau intoleranta la lentile de contact (cu excepția situatiilor in care exista boli ale suprafetei oculare); in cele mai multe din cazurile de alergie, cauza trebuie căutată in alta parte (de ex. soluția de întreținere).

In funcție de necesitatile si particularitățile ochilor dvs., medicul oftalmolog si opticianul dvs. va vor recomanda lentilele de contact optime.

In cazul noilor născuți prematur controlul oftalmologic se va face in zilele imediat următoare nasterii prin oftalmoscopie indirecta după un protocol dictat de gradul prematuritatii pentru a se depista si trata laser o eventuala retinopatie a prematuritatii.

In cazul copiilor născuți la termen, in perioada imediat următoare nasterii poate sa apară o lacrimare suparatoare la unul sau ambii ochi însoțita sau nu de fenomene infectioase (secreții, roseata). Acesta este un semn de imperforatie a canalului lacrimonazal. Medicul oftalmolog va va recomanda un tratament conservator (picături) sau va decide momentul optim pentru sondajul cailor lacrimale.

Următorul moment important in dezvoltarea vederii micutilor este apariția si dezvoltarea vederii binoculare in jurul vârstei de 2,5-3 ani. Este un moment foarte delicat care nu trebuie in nici un caz trecut cu vederea, căci orice disfunctie in acest proces poate avea consecinte ireversibile (ambliopie, strabism).

In aceste cazuri, medicul oftalmolog va recomanda tratamentul optic (ochelari), ortoptic (ocluzie, exercitii etc.) si chiar chirurgical.